Muztagh Ata

Anul 2015 a venit cu trei premiere naționale în schi-alpinismul românesc, avându-l în prim plan pe Mustagh Ata:

  • vârful este atins pentru prima datā de un român;
  • ascensiunea s-a fācut pe schiuri de turā;
  • a fost atins recordul național de altitudine ( peste 7000 m ) pe schiuri.

Muztagh Ata cu cei 7546 m,, este al doilea vârf ca înalțime, din creasta nordicā a Platoului Tibetan. Numele sāu provine din limba uigură și înseamnă „Tatăl munților de gheață”. Situat în vestul provinciei chineze Xinjiang, la sud-vest de orașul Kashgar, la est având în apropiere granița cu Tadjikistan, ca și varfurile Ismoil Somoni și Lenin. Împreunā cu vecinul său, Kongur (7719m), Mustagh Ata, domină platoul Deșertului Taklamakan.

Prima ascensiune a vârfului, cea din 1956, aparține unui grup de alpiniști chinezi și sovietici, condus de E.A. Beletskiy, fiind abordat prin creasta de vest, în prezent traseul standard. De atunci, au fost făcute mai multe ascensiuni pe Muztagh Ata, însā în anul 1980, o echipă condusă de Ned Gillette, a făcut o ascensiune / coborâre pe schiuri a traseului standard, aceasta fiind prima ascensiune pe schi a unui munte de peste 7500m (24,600 ft).

Ideea încolțise și în planurile mele, cu șapte ani în urmā, pe când urcam vârful Khan Tengri( 7010 metri). Pe vârf am decis ca vreau o nouā experiența la 7000 m, dar pe schiuri. Nimic mai potrivitā decât alegerea lui Muztagh Ata, mai ales cå steagul României nu ajunsese încā pe acest vârf.

Visul "Mustagh Ata pe schiuri" s-a conturat în anul 2014, la propunerea lui Horea Popescu și s-a împlinit în anul 2015. Expediția noastrā pentru atingerea vârfului a debutat la inceputul lunii iulie, iar pe 16 iulie 2015, dupā mai bine de douā sāptāmâni de aclimatizare, inițial am atins singur vârful, iar a doua zi m-am reântors alāturi de Horea.